Slijtage aan de tanden

By 8 februari 2017 september 11th, 2023 Behandelingen, Preventieve behandelingen

Tandglazuur is hard en slijt langzaam. Toch slijt uw gebit in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van een tandenborstel of door tandenknarsen. Mechanische slijtage wordt dat genoemd. Slijtage door chemische invloeden komt van zuren in voeding. Dit verschijnsel heet tanderosie.
Als het gebit voortdurend blootstaat aan mechanische en/of chemische invloeden neemt de kans op slijtage toe. Uw tandarts kan zien of dat bij u het geval is.

Wat zijn mogelijke oorzaken van slijtage?
Krachtig of te intensief tandenpoetsen, stoken of ragen Als u krachtig of te intensief (te vaak of te lang) op een plek poetst, kunnen groeven in het gebit ontstaan. Zelfs het tandvlees kunt u wegpoetsen, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Blootliggende tandhalzen zijn niet bedekt met glazuur en daarom gevoeliger voor slijtage. Vermijd om vergelijkbare redenen te intensief
gebruik van tandenstokers of ragers.

Zuren in voeding en dranken

Zuren in voeding en dranken kunnen tanderosie veroorzaken. Zuur zit onder andere in (sinaas)appels, citroenen, grapefruit, kiwi’s, vruchtensappen, (light) frisdranken (ook ijsthee), wijn en bijvoorbeeld breezers. Zuurinwerking op blootliggende tandhalzen kan leiden tot tandgevoeligheid.